Kiminosushi project
Hvor stammer sushien fra?
Japan, ja mange vil nok gætte på at sushien stammer fra Japan, men faktisk går historien flere tusinde år tilbage i det sydøstlige Kina.
Når du tænker på sushi tænker du nok Japan, det japanske køkken og en sushikok der er dygtig til sit fag, men selvom Sushi blev opfundet i Japan som vi kender dens form i dag og er vokset fra Japan og ud i verden
Men det er ikke hele sandheden Sushi kan spores et par tusind år tilbage, hvor man her har fundet ud af at sushi stammer fra sin første form fra rismarker i Kina.
Tilbage i sushiens historie var den allerførste sushi en kinesisk ret, som hed “narezushi” hvor denne gamle mad indeholder fermenteret ris og saltet fisk.
Grunden til det var tungt saltet og fermenteret var at bevare måltidet.
Noget helt anderledes og interessant dengang var at risen blev smidt ud, da de skulle spises. Praktisk så blev risen kun brugt til at pakke og bevare fisken.
Grunden til man ikke spiste risen var den havde ligget og blevet sur af den tid det havde ligget og bevaret fisken.
Hvor stammer sushien fra?
Japan, ja mange vil nok gætte på at sushien stammer fra Japan, men faktisk går historien flere tusinde år tilbage i det sydøstlige Kina.
Den udvidelse der skete med narezushi fra Kina til Japan skete i det 8. århundrede, hvor i løbet af de næste par århundrede begyndte retten at ændre sig.
Da sushien kom til Japan begyndte japanerne at koge risen og de introducerede riseddike til risene, det hjalp til at gærre risene hurtigere.
Grunden til man valgte at koge sushi var mangel på kølemetoder, og størrelsen på fisken.
Vil man vide hvornår sushiens form som den ser ud i dag var kommet til skal vi nævne navnet “sushi chef Hanaya Yoehi”, han ændrede sushi på få måder. Det sushi chefen Hanaya Yoehi ikke gjorde var at han ikke smidt risene væk, og han lavede mindre størrelser rå fisk.
Ud fra dette skabte han lækre og håndformet måltider, navnet på det blev kaldt “nigiri” og de var klar til at erobre verden, som vi kender sushien i dag. Det var omkring 1920’erne at de første nigiri sushi begyndte at sprede sig over Tokyo, og derefter tillod køling at sprede det til resten af Japan. Efter det var spredt ud i hele Japan, var det klart til at komme til USA, som vi i dag kender til i Danmark.
Den udvidelse der skete med narezushi fra Kina til Japan skete i det 8. århundrede, hvor i løbet af de næste par århundrede begyndte retten at ændre sig.